Ватаянасана (Horse Pose) – Как да направите и ползите

Йога е древна лечебна и фитнес техника, която сега се прегръща от много хора, които са поели по света по обещаваща природа. Йога прекалено много е само търсещ фитнес, но истинската истина за страхотните ползи често е скрита и скрита. Преди йога да е усещане, фитнес залата и диетичните хапчета правеха кръговете си.

vatayanasana 47

Но сега, тук имаме меко решение да се третирате, без да се налага да преминете през тежък запис за фитнес или хапче. Йога има огромен каталог и гнездят в нея са различните видове тренировки, като една от тях е нашата гореща тема за днес. Името на тази позиция или поза се нарича Ватаянасана.

Vatayanasana: Съвети за начинаещи:

Преди да започнете да изпробвате това, ето някои съвети, които трябва да знаете за начинаещи.

 1. Не опитвайте тази поза без надзор. Позата изисква значителна гъвкавост.
 2. Подгответе бедрата си за максимална гъвкавост. Загрейте малко преди да започнете да го правите. Бихте могли да направите подготвените пози като Арда Бадда Падмотасана или половинката полюс Lotus представляват. Гъвкавостта ще дойде с времето. Бъдете търпеливи и опитайте малко по малко всеки ден.
 3. Следобедите са най-доброто време, за да започнете. Вашето тяло се нуждае от адекватна енергия и гъвкавост за ротациите на бедрата.
 4. Ако във всеки един момент имате болка или дискомфорт, спрете веднага.

Виж повече: Eka Pada Koundinyasana Предимства

Как да направим коня?

Подобно на всяка йога, това също има английско име, наречено "Конска поза" или както го наричаме Ватаянасана. За разлика от повечето лесни позиции, това за начинаещи обаче е малко грубо. Чрез сложна усукване и опъване се използва окончателната позиция на тази поза. Въпреки това, винаги е приветствано да знаете с подходяща практика и посвещение лесно можете да го овладеете.

Също така, преди да започнете с указанията за извършване на стъпките, можете да поискате допълнителен чифт ръце, за да бъдете полезни, в случай че имате нужда от помощ с позицията. Добра опора за задната стена трябва да направи и трик. Сега, когато всички сме на една и съща страница, нека да започнем изпитанието.

 1. Застанете на вашия йога мат поемете дълбоко дъх.
 2. Вашият гръбнак е прав изравнен с врата и долните крайници са успоредни един на друг. Сега започнете да държите стойката, като сгънете единия крак, да речем левия, от коленете и с помощта на дланта си го изкачете нагоре, т.е. краката ви трябва да достигат до слабините, където ще се залепят за останалата част от позицията.
 3. В този момент допълнителните двойки ръце може да ви дадат мека подкрепа на гърба, докато усъвършенствате или балансирате позицията си, връщайки се към правия мозък, краката ви все още се сгъват и се поставят в слабините.
 4. Сега огънете десния крак надолу, докато дясното ви бедро е успоредно на земята. По това време ще чувствате, че и лявото коляно докосва земята, като улеснява балансирането.
 5. С все още мозъка си направо, сега повдигнете ръцете си и ги преплитайте един с друг, така че да оформят формата на усукана лента. Това означава, че лактите трябва да завършват близо до нивото на гърдите, ръцете ви продължават нагоре.
 6. Наклонете главата малко назад за подкрепа и заключете в положение за добра секунда. С практиката можете да го направите и на добра минута, преди да се разложите бавно на базовата позиция.
 7. След това повторете позицията и от другата страна.
 8. Това е един пълен комплект. Повторете серията два пъти всеки ден.

Виж повече: Дви Пада Шисасана

Какви са ползите?

И така, какви са ползите от ватаянасата? Тук са неговите ефекти върху нашето тяло.

 1. Това е добро упражнение за укрепване на костите, при което експертите дори казват, че с тази поза могат да се излекуват малки деформации в бедрото или долните крайници. Освен деформациите можете да използвате това упражнение за укрепване на костите на долната част на тялото, което ги прави по-гъвкави.
 2. Същото важи и за мускулите, мускулите навсякъде около тялото, които сега ще се спъват да развързват възлите на напрежението, които ще ги държат обратно от гъвкавостта. Ето защо началните етапи могат да се появят с някои мускулни болки, но с правилната практика тя ще улесни.
 3. Тази йога е известна предимно с правилното кръвообращение, което се извършва в цялото тяло, докато се занимавате с тази йога. Завъртанията и прорезите са просто фасилитатор.
 4. Ако страдате от артрит, тази поза ще ви помогне в обучението на скованост и болка, свързани с него.
 5. Тя се е доказала като полезна при случаи на ингвинална и бедрена херния.

Предпазни мерки и противопоказания:

Внимавайте за тях, преди да започнете да ги приемате сериозно.

 • Уверете се, че имате експерт, който да ви предложи помощни ръце. Никога не се опитвайте това сам като начинаещ.
 • В случай, че имате проблем в коленете си, стойте настрана от кон, поставете йога.
 • Подгответе се за голямата гъвкавост и се подгответе да се изпотявате.

Виж повече: Перфектната поза

Противопоказания:

Съществуващото контурно бедствие, коляно или глезена е често срещано противопоказание.

Шансовете за нараняване обикновено са центрирани около бедрото, коляното и глезена. Възможно е и загуба на баланс. Следователно силната дума на предпазливост е да практикувате под наблюдение. Макар че може да се случи, йога все пак е много възнаграждаващо за тялото. Тази междинна практика на йога асана ще изисква дълбоко чувство на фокус. Поддържайте издръжливостта!

Източник на изображението: Shutterstock

Leave A Comment

+ 5 = 9