Топ 9 храмове в Гуджарат | Стилове в живота

Държавата Гуджарат има различни места за поклонение. Нека да разгледаме топ 9-те храма, които Гуджарат трябва да ни предложи.

Най-известните храмове в Гуджарат:

1. Храмът Сомат в Сауращра:

Храмовете in Gujarat 1

Храмът Смонат е първият от дванадесетте храмове на Шива и се намира в Сауращра на западния бряг на Гуджарат. Поради различните легенди, свързани с храма, тя се счита за свещена и по този начин е известно място за поклонение и турист. Храмът е известен като "Вечното светилище". Сегашната сграда е възстановена през 1947 г. Храмът е построен в стил "Chalukya" и се извършват три аарти.

2. Храмът Дваркаджиш в Дурка:

храмове in gujarat

Храмът Dwarkadhish или храмът Jagat Mata е построен на 2200-2000 години назад. Разположен в Dwarka, той е хундски храм, посветен на владетеля Кришна, който е почитан тук като крал на Дурка или Дваркадиш. Това е храм Pushtimarg и главното светилище на храма е известно като JagatMandir или NijaMandir. Храмът Dwarkadish е едно от четирите места за поклонение на Чар Дам.

3. Свети храм в Мохера:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Храмът на Слънцето е посветен на Сурия, богът на индуските слънца. Той се намира на брега на река Pushpavati в Modhera. Построен през 1026 г. от Раджа Бхимедев от династията Соланки, храмът е разделен на три части, а именно Сурия Кунд, Саба Мандап и Гуда Мандап. В Сурия Кунд, преданоотдадените изпълняват церемониалното очистване, преди да се покланят на Сурия. SabhaMandap има резба на Рамаяна, Махабхарата и Кришна Лила. Танцовият фестивал Modhera се празнува през третата седмица на януари всяка година на фона на слънчевия храм.

4. Akshardhan Mandir В Gandhinagar:

Храмовете in Gujarat 4

Ахшарданмандирът в Гандинагар е с височина 108 метра, широк 131 фута и дълъг 240 фута с 97 издълбани стълба, 17 купола, 8 балкона, 220 каменни греди и 264 скулптурни фигури. Централната камера на храма е със седем фута висок, златисто-листов идол на Swaminarayan, който инициира храмовия комплекс. Има идоли на Акшарбрахма Гунатитан и Свами и АкшармуктаГопаланан Свами. Мандирът е разделен на два етажа - VibhutiMandapam и PrasadiMandapam.

5. Храмове Shri Shatrunjaya в Palitana:

Храмовете in Gujarat 5

Шри Shatrunjaya храм се намира в Shaturnjaya в град Palitana. Това място заедно със Шикарджи в Джаркханд се смята за най-святото от всички места за поклонение от общността на Джейн. Този град Палитана е обявен за "Град на храмовете" и по този начин е построен, за да бъде божествена обител. Джайнс вярва, че посещението във всички храмове в Палитана ще помогне за постигането на Нирвана или спасението. Има 863 мраморни църкви, сред които основният храм е посветен на Ришабха.

Виж повече:  Списък на храмовете в Колката

6. Джама Масджид В Ахмедабад:

Храмовете in Gujarat 6

Джама Масджид е построен през 1424 г. по време на управлението на Ахмед Шах, разположен извън района на форта Бахра в Ахмедабад. Гробниците на Ахмед Шах I, неговият син и внук са на запад от джамията, а наблизо са гробовете на царете и други съпруги на краля, Рани но Хаджиро. Джамията първоначално е построена за лично ползване на султаните, но сега тя е отворена за всички ислями.

7. Bhalka Tirtha In Veraval:

????????????????????????????????????

BhalkaTirtha е мястото, където лорд Кришна е бил грешен като елени и стрелян от стрелец от ловец на име Jara, след което се смята, че той е напуснал земята за небесно обиталище. Намира се в PrabhasKshetra близо до Веравал в Сауращра. Храмът BhalkaTirth понастоящем се развива, за да се превърне в основно туристическо място.

Виж повече:  Храмовете в Чандигар

8. Храмът Бала Хануман в Джамнагар:

Храмовете in Gujarat 8

Храмът Bala Hanuman се намира на югоизточния бряг на езерото Ranmal или езерото Lakhota. Храмът е известен със своята непрестанна песнопения на "Шри Рам, Джай Рам, Яй Джай Рам" от 1 август 1964 г. Храмът е включен в книгата на Гинес за световни рекорди по тази причина. Храмът остава отворен 24 часа в денонощието и се казва, че за да станем свидетели на продължителния акт на преданост, трябва да посетите храма късно вечер или през нощта и да участвате в песнопенията.

9. Църквата "Св. Павел", Диу:

Храмовете in Gujarat 9

Църквата "Св. Павел" в Диу е построена от португалците и е кръстена след св. Павел, апостол Исус. Това е най-известната, оцеляла и функционираща църква в град Диу. Това е пример за барокова архитектура, а олтарът има статуя на Св. Мария. Празникът на единадесетте хиляди девици и отбелязването на началото на учебната година се отбелязва в църквата заедно с празник на 25 януари, за да се отбележи превръщането на Св. Павел.

Виж повече: Храмове в близост до Мадурай

Leave A Comment

33 + = 43