Техники за медитация на Анапанасати Стилове в живота

Медитацията на Анапанасати или медитацията на дишането е вид медитация, която фокусира ума ви с помощта на дишането. Той се използва не само за да успокои ума ви и да го изясни за всякакво безполезно объркване, което може да е натрупало там, но също така спомага за повишаване на вниманието и чувството за осъзнаване. Това е първият предмет на медитация, изложен от Буда в Маха-сатайпатана Сът, Големият дискурс за основите на ума. Но това изисква много фокус, последователност и старание, тъй като не е съвсем лесно за ума да остане прекалено фокусиран върху дишането ви за дълго време.

anapanasati meditation

Виж повече: Техника за медитация на Сахаджа Йога

Тази медитация е много важна за будистките монаси, тъй като Буда набляга на значението на този вид медитация за постигането на просветление. Казано е, че докато Буда седеше под дървото на Бодхисата и чакаше да достигне до просветление, той практикуваше Анапана сати или медитация на дишането. По този начин тази медитация е помогнала да изчисти мислите си и да я съсредоточи върху получаването на този един отговор на универсалния въпрос.

Стъпките за тази медитация са лесни и лесни за следване. Първата стъпка е да намерите удобно и тихо място, където да можете да седите и практикувате медитацията си без страх да бъдете разтревожени преди да приключите процедурата. Отървете се от мобилните си телефони и лаптопите, тъй като те служат като лоши разсейвания. След като се установите в мястото, вземете решение за поза. Можете да изберете ходене или легнало положение, но нито се препоръчва. Придържането към основите понякога е най-доброто, така че просто да седите с гърба си прав, тялото си отпуснато и ръцете си на колене е най-добрата стойка, която да използвате.

Техники за медитация на Анапанасати Стилове в живота

Виж повече: Jyoti Медитация

Следващата стъпка е да започнете дишането. Започнете, като се концентрирате върху вдишването си и постепенно ги забавяте. С всяко вдишване усетете цялото си тяло и с всяко издишване усещате съществуването си. Освободете се от всичките си разсеяности и усетете, че умът ви е празен. След като умът ви е успокоен или уреден, започнете да фокусирате върху определена точка на лицето, носа, ухото или устата. За да засилите фокуса си, внимавайте да се концентрирате върху потока на дишането си в този момент. Може дори да започнете да броите дъха си, докато вдишвате и издишвате.

След като сте постигнали фокус или тишина на ума, можете да го използвате, за да постигнете целта си зад медитация. Опитни медитатори често използват фокуса си върху дишането, за да усетят баланса и потока енергия в тялото ни и взаимодействието му с околните. След това те контролират този поток от жизнена енергия и лекуват рани, облекчават болката и т.н. Може да упорствате, за да удължите дъха си и да успокоите ума си, ако е развълнуван от вас, може да размишлява върху въпроси, които трябва да изчистите или като Буда, да седнете и да чакате просветление. За цялата продължителност на вашата медитация внимавайте за едно нещо. Това нещо може да бъде всичко друго, но не позволявайте на фокуса да се отклонява.

Вниманието на дишането е трудно да се развие. Често практикуващите достигат до крайния етап на концентрация, където се чувстват удоволствие, което обикновено се нарича грабеж. Улавянето настъпва при различни медитатори в различни форми. За някои това е засилено чувство за цвят или характер, за другите това е като физическо усещане. След като стигнете до този момент, трябва да се съсредоточите върху фокусната точка с цялата си енергия и да не се разсейвате, като се опитвате да анализирате това изтръпване. Необходимо е балансирано и равномерно фокусиране, за да се поддържа височината на концентрация и да се помогне на ума ви да стигне по-дълбоко от тази точка. Въпреки това не е много често, че медитаторите, особено новодошлите, са в състояние да достигнат тази точка на крайния фокус.

Виж повече: Как да направя рейки медитация

Медитацията е отлична практика да си помагате да станете по-внимателни и да осъзнавате всичко, което върви около вас. Тя може да ви помогне да превърнете живота си напълно.

Изображения Източник: Shutterstock, 2.

Leave A Comment

− 1 = 4