Ardha Navasana – Как да направите и ползите

Ardha Navasana е известен като Half Boat Поза. Тя произлиза от две санскритски думи Арда и Нава. Арда означава половината и "Нава" означава лодка. В тази особена поза тялото достига формата на лодка и целият баланс се поставя върху бедрата. Половината лодка е много полезна за лечение на здравословни проблеми. Много хора практикуват тази поза редовно.

Ardha Navasana

Наистина им помага да облекчат стреса и да подобрят храносмилателния си растеж. Тази йога асана е много популярна сред младите момичета и момчета, тъй като им помага да отолят тялото си. Те се държат психически и физически годни, като правят това асана веднъж или два пъти на ден. Така че, за да изгладите бедрата и задните части, следвайте простите стъпки, дадени по-долу.

Стъпки да направите Арда Навасана

1. Първо, седнете на матката с двата крака, разположени точно пред вас.
2. Дръжте очите си отворени през поза. Ръцете ви трябва да се държат здраво по страните, като същевременно пазите дланите си на пода.
3. Вдишайте дълбоко и бавно започнете да огъвате коленете си. Оставете коленете си на пода. Просто се чувствайте удобно.
4. Сега, като държите гърба си прав, бавно повдигнете гръдната кост и позволете на тялото ви да се облегне назад.
5. Сега внимателно вдигнете краката си до височината на коляното. Дръжте телесните мускули успоредно на пода и оставете бедрата да останат перпендикулярни на коляното.
6. Ръцете трябва да се държат на едно и също ниво и да са в съответствие с пръстите на краката.
7. Останете в крайното положение толкова дълго, колкото можете. Дръжте дъха си, когато сте на последно място.
8. След това издънете и бавно се върнете в легнало положение. Просто отпуснете цялото си тяло.
9. Правете 3 до 4 кръга. След всеки кръг, се отпуснете в shavasana.

Виж повече:  Йога Анжанейсана

Може да има вариации, когато напълно постигнете тази асана. След Арда Навасана просто можете да опитате пълна визасана. Въпреки, че Арда Навасана е много полезно, но все пак някои хора трябва напълно да го избегнат. Хората, страдащи от ниско кръвно налягане, менструално състояние и главоболие, трябва напълно да избягват извършването на тази поза. Ако практикуващият е претърпял някакво нараняване на коляното или нараняване на врата, моля, избягвайте да изпълнявате този асана.

Ако сте пациент, страдащ от астма, или ако страдате от сърдечни проблеми, това асана трябва да бъде напълно избягвано.Арда Навасана определено помага в изграждането на силата и силата ви по цялото тяло, но се уверете, че изпълнявате това асана във вашите граници. В случай на медицинска загриженост, моля консултирайте се с физиотерапевтите, които могат да ви напътстват по много по-добър начин.

Виж повече:  Ardha Matsyendrasana Предимства

Ползи

Ardha Navasana има множество предимства, които имат дълготраен ефект върху практикуващия. Ardha Navasana не само увеличава гъвкавостта на вашето тяло, но също така помага в изграждането на устойчивост към неговото ядро. Помага при стимулиране на коремните органи. Той помага и за подобряване на храносмилателната система на тялото ви.

Той стимулира метаболизма на организма ви и също така помага да се поддържа балансът. Тази поза също помага при укрепването на бедрените флексори. Можете също така да подобрите подравняването на тялото си чрез опъване на гръбначния стълб. Тази поза също помага за подобряване на кръвообращението на тялото ви. Той също регулира функцията на панкреаса и бъбреците.

Затова започнете да практикувате този асана от днес. Уверете се, че трябва да правите това поза всеки ден. Рано сутринта, повтаряйки тази асана 3-4 пъти, не само ще съживите енергията си, но и ще ви поддържат здрави и ще се поберат цял ​​ден. В случай, че сутрешната ви програма е заета, започнете да го правите дори и през вечерните часове.

Виж повече:  Как да направя Арда Чандрасана

Изображения Източник: Shutter stock

Leave A Comment

6 + 2 =