Αιτίες και συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου | Στυλ στη ζωή

Το μεγαλύτερο μέρος που καταλαμβάνει το παχύ έντερο είναι το παχύ έντερο στο σώμα μας, το οποίο έχει τεράστιο ρόλο στην πέψη βοηθώντας το σώμα μας να απορροφήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες από το αίμα και τα τρόφιμα. Όταν αυτό το κόλον επηρεάζεται από κακοήθεις όγκους ή κύτταρα που είναι καρκινικά στη φύση, σχηματίζεται μια κατάσταση που ονομάζεται καρκίνος του παχέος εντέρου. Αυτός ο όγκος συνήθως πλήττει το εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου. Μια μελέτη αποκάλυψε ότι ένας από τους πιο συνηθισμένους ασθενείς με καρκίνο ανήκει στην ομάδα του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν είναι ο ίδιος με τον καρκίνο του ορθού, ο οποίος προέρχεται από το ορθό. Ωστόσο, όταν και οι δύο αυτοί τύποι καρκίνου αναπτύσσονται μαζί, είναι γνωστός ως καρκίνος του παχέος εντέρου.

Συμπτώματα of Colon Cancer

Σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, ο κακοήθης όγκος εξαπλώνεται σε διαφορετικά μέρη του σώματος, εάν δεν απομακρυνθεί εγκαίρως κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης. Μετά τον σχηματισμό κακοήθους όγκου, τα καρκινικά κύτταρα του κόλου ταξιδεύουν σε άλλα μέρη του σώματος μέσω του αίματος και του λεμφικού συστήματος. Στη συνέχεια, τα κακοήθη κύτταρα αρχίζουν να αναπτύσσονται σε αυτά τα μέρη, καταστρέφοντας όλους τους υγιείς ιστούς του σώματος. Αυτό αναφέρεται ως αναφέρεται ως «μετάσταση» και είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, η οποία είναι ακόμη πιο δύσκολη για θεραπεία.

Στην ιατρική ορολογία, ο καρκίνος του παχέος εντέρου ή οποιαδήποτε άλλη μορφή καρκίνου είναι μια ασθένεια που προκαλείται λόγω του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των κυττάρων που δεν πεθαίνουν. Στο σώμα μας, τα φυσιολογικά κύτταρα ακολουθούν έναν κύκλο ανάπτυξης, διαίρεσης και, τέλος, θανάτου. Ωστόσο, τα κύτταρα καρκίνου του παχέος εντέρου δεν υποβάλλονται σε ρεαλιστικό θάνατο και συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να διαιρούνται. Διαπιστώθηκε μέσω διαφόρων ερευνών ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναπτύσσεται όταν τα υγιή κύτταρα που υπάρχουν στο κόλον, αναπτύσσουν κάποια λάθη στο DNA τους. Όταν το DNA κάποιου κυττάρου καταστραφεί, γίνεται καρκινικό και συνεχίζει να διαιρείται. Λόγω της συνεχούς διαίρεσης, όταν τα κύτταρα γίνονται γεμάτα, αναπτύσσονται σε όγκο.

Καρκίνος του παχέος εντέρου Αιτίες και συμπτώματα:

Αυτό το άρθρο θα σας εκπαιδεύσει για τα συμπτώματα και τις αιτίες του καρκίνου του παχέος εντέρου, που θα σας βοηθήσουν να έχετε επίγνωση αυτού του καρκίνου.

Αιτίες του καρκίνου του παχέος εντέρου:

Οι ακριβείς αιτίες του καρκίνου του παχέος εντέρου δεν είναι ακόμα γνωστές, αλλά δίνονται παρακάτω είναι οι 10 κορυφαίοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

1. Ηλικία:

Η ηλικία δεν είναι ακριβώς μια άμεση αιτία του καρκίνου του παχέος εντέρου, ωστόσο διαπιστώνεται ότι μετά την ηλικία των 50 ετών, το 25% των ανθρώπων αναπτύσσει πολύποδες. Αυτοί οι πολύποδες μπορούν στη συνέχεια να γίνουν καρκινικοί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναπτύσσεται από αυτούς τους αδενωματώδεις πολύποδες που υπάρχουν στο παχύ έντερο και αναφέρονται επίσης ως «πολυπόδων του κόλου»,.

2. Διαβήτης:

Ο διαβήτης μπορεί να γίνει μια από τις κύριες αιτίες ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες, συνήχθη το συμπέρασμα ότι η εξάρτηση από την ινσουλίνη συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Διαπιστώθηκε επίσης ότι περισσότερο από το 40% των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν διαβήτη.

3. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD):

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή το IBD είναι ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από νόσο του Chron ή ελκώδη κολίτιδα. Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι ένα άτομο με IBD διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, εάν το άτομο έχει μολυνθεί από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι πιθανότητές του να αναπτύξει καρκίνο του παχέος εντέρου τραυματίζεται σημαντικά.

4. Οικογενειακή ιατρική ιστορία:

Αν και δεν μπορεί να αναφερθεί με ακρίβεια ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι κληρονομικός, στις περισσότερες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν κανένα οικογενειακό ιστορικό δεν θα αναπτύξουν ποτέ καρκίνο του παχέος εντέρου. Σε ποιο βαθμό το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας σας θέτει σε κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου εξαρτάται από την ηλικία και τη σχέση αίματος του μέλους της οικογένειας που διαγνώστηκε για τον ίδιο.

5. Διατροφή:

Η διατροφή μπορεί να σχετίζεται με πολλά θέματα υγείας. Μια δίαιτα που είναι υψηλή σε χοληστερόλη και λίπος μπορεί να μετατραπεί σε αιτία καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες μπορούν επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου. ωστόσο η έρευνα δεν είναι τεκμηριωμένη.

6. Φύλο και γενετική:

Εάν είστε άνδρες, οι πιθανότητές σας για ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου είναι συγκριτικά υψηλές σε σχέση με τη γυναίκα. Επίσης, η γενετική μπορεί επίσης να αποδοθεί στην εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη σε αυτό το πλαίσιο αποκάλυψε ότι σχεδόν το 25% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν δείξει κάποια μορφή γενετικής σύνδεσης.

7. Έλλειψη άσκησης:

Η άσκηση είναι καλή για τη γενική υγεία του σώματος. Το να είσαι έτοιμος είναι το κλειδί για να είσαι υγιής. Μετά από κάποια μορφή άσκησης ρουτίνας δίνει ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει οποιαδήποτε μορφή ξένων μολύνσεων. Έχει βρεθεί ότι η καθιστική ζωή μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

8. Παχυσαρκία:

Η παχυσαρκία έχει διαπιστωθεί ότι αποτελεί αιτία αρκετών ιατρικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Στην ιατρική ορολογία, η παχυσαρκία είναι προϋπόθεση όταν ένα άτομο υπερβαίνει το συνιστώμενο βάρος του και γίνεται υπέρβαρο. Η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

9. Το κάπνισμα και το ποτό:

Έχει βρεθεί ότι το μακροπρόθεσμο κάπνισμα τσιγάρων μπορεί ακόμη και να αποδοθεί ως αιτία του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καπνός από τα τσιγάρα μεταφέρει καρκινογόνα στο κόλον και επίσης η χρήση του καπνού τείνει να αυξήσει το μέγεθος των πολύποδων.

10. Περιβάλλον:

Το περιβάλλον σας μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο τόπος όπου ζείτε, η κατοχή σας και το είδος των ανθρώπων γύρω σας μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Δείτε περισσότερα: Αιτίες του καρκίνου του στομάχου

Σύμφωνα με τους γιατρούς, στις περισσότερες περιπτώσεις ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινάει λίγο σχεδόν κατ 'αποκοπήν εμφάνιση, ο οποίος είναι μη καρκινικός και θεραπεύσιμος. Αυτές οι δέσμες κυττάρων, επίσης γνωστές ως αδενοματωδοί πολύποδες σταδιακά με το χρόνο, αυξάνουν καρκινικά. Ωστόσο, λόγω αυτής της σταδιακής ανάπτυξης, αυτό είναι θεραπευτικό έτσι είναι πάντα καλύτερο να γνωρίζετε τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Για καλύτερη γνώση, 10 κύρια συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου αναφέρονται παρακάτω.

Συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου:

1. Δυσκοιλιότητα:

Ο κόλον είναι επίσης υπεύθυνος για τις κινήσεις του εντέρου σας, ώστε το πρώτο σύμπτωμα σε καρκίνο του παχέος εντέρου να είναι δυσκοιλιότητα ή πρόβλημα στις κινήσεις του εντέρου. Σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες, η χρήση καθαρτικών ή δυσκοιλιότητας θέτει ένα άτομο σε υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Γενικά, το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η δυσκοιλιότητα ή η αίσθηση του. Μια αλλαγή στις κινήσεις του εντέρου ή τη συνάφεια ή τη συνήθη συνήθεια μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα. Ωστόσο, αυτά είναι κοινά συμπτώματα και δεν πρέπει να συγχέονται με την κοινή δυσκοιλιότητα. Η παράταση δεν είναι επίσης μια καλή επιλογή.

2. Διάρροια:

Η διάρροια μπορεί να φαίνεται σαν μια κοινή ιατρική κατάσταση. Ωστόσο, θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι αποτελεί πρώιμο σημάδι του καρκίνου του παχέος εντέρου. Εάν ένα άτομο πάσχει από διάρροια για περισσότερο από 15 ημέρες, θα μπορούσε να μετατραπεί σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Με την ανάπτυξη του όγκου, οι κινήσεις του εντέρου παρεμποδίζονται και μπορεί να οδηγήσουν σε εναλλασσόμενη διάρροια ή δυσκοιλιότητα λόγω της διαρροής υγρού σκαμνιού. Κατά τη διάρκεια τέτοιων συνθηκών, το άτομο μπορεί επίσης να παρουσιάσει ναυτία, έμετο, γαστρική ενόχληση και ακόμη και κοιλιακό άλγος. Επίσης ο όγκος μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στην επένδυση του εντέρου. Εάν υποφέρετε από διάρροια για περισσότερες από λίγες ημέρες, είναι επιτακτική ανάγκη να συμβουλευτείτε έναν καλό γιατρό, καθώς προκαλεί αφυδάτωση, απώλεια θρεπτικών συστατικών ή ακόμη και ενδεικτικό του αναπτυσσόμενου καρκίνου.

3. Αιμορραγία:

Συχνά, οι σωροί είναι η αιτία αίματος στα κόπρανα, κάτι που συμβαίνει όταν οι φλέβες στην ορθική περιοχή εξασθενούν και προκαλούν αιμορραγία κατά τη στιγμή της μετακίνησης του εντέρου. Ενώ οι πάσσαλοι λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, συνήθως ένας καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία του ορθού, γενικά ή κατά τη στιγμή της απέκκρισης. Η αιμορραγία που προκαλείται κατά τη διάρκεια των πασσάλων είναι γενικά κόκκινη, ενώ η παρουσία μαύρου ή σκούρου κόκκινου αίματος στα κόπρανα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού. Μπορεί να μην είναι πάντα μια οδυνηρή διαδικασία, αλλά να προσέχετε το αίμα στο σκαμνί σας και εάν κάποιος ήδη υποφέρει από αυτό, ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνετε έναν ενδελεχή έλεγχο σε προηγούμενα στάδια, πριν αρχίσει να γίνεται σοβαρός.

4. Κατώτερη κοιλιά:

Ακόμα ένα σύμπτωμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι ο αιχμηρός κάτω κοιλιακός πόνος σε ξαφνικές στιγμές. Προκαλείται κυρίως λόγω της ανάπτυξης του όγκου στον πεπτικό σωλήνα, στο ορθό ή στο κόλον. Δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη στάση που να λειτουργεί στον ξαφνικό πόνο σας. Το ίδιο συμβαίνει και με τον πόνο των μυών. Ωστόσο, ένας κακός πόνος στην πλάτη μπορεί ακόμη και να είναι η αιτία μιας απλής κακής στάσης ή μυϊκής κράμπας, οπότε βεβαιωθείτε ότι δεν κρίνετε την λανθασμένη νόσο. Εάν μόνο αυτός ο πόνος διαρκεί περισσότερο από το κανονικό μπορείτε να κρίνετε τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

5. Η σταθερή ώθηση για την κίνηση του εντέρου:
Μια σταθερή ώθηση για να καθαρίσετε τις κινήσεις του εντέρου και παρόλα αυτά μετά το στέλεχος δεν περνάει σκαμνί, ιατρικά δεν είναι καλό σημάδι. Η μεταβολή στο πρότυπο των κινήσεων του εντέρου μπορεί να αποδειχθεί ένα από τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ασαφείς κινήσεις του εντέρου προκαλούνται όταν η ανάπτυξη του όγκου εμποδίζει την κίνηση των εντέρων, προκαλώντας έτσι εμπόδιο στην πλήρη εκκένωση των εντέρων. Εάν το πρόβλημα της ατελούς εκκένωσης παραμένει ακόμη και μετά από επαναλαμβανόμενες κινήσεις του εντέρου, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση των ασθενειών.

Δείτε περισσότερα: Τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

6. Απώλεια βάρους:

Ένα κοινό πρόβλημα που συχνά σχετίζεται με ελαττωματικά εσωτερικά όργανα είναι η ξαφνική απώλεια βάρους, όπου σχεδόν μοιάζει με έναν αντοξικό ασθενή ακόμη και χωρίς να προσπαθείτε. Η απροσδόκητη απώλεια βάρους είναι κυρίως ένδειξη προχωρημένων σταδίων του καρκίνου του παχέος εντέρου. Παρόλο που η έννοια της απώλειας βάρους μπορεί να ακούγεται γοητευτική, αυτό στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσει δευτερεύοντα προβλήματα, όπως η χαμηλή ανοσία για την καταπολέμηση των παθογόνων και φυσικά η ασθένεια στο χέρι.

7. Κόπωση:

Ένα από τα κυρίαρχα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η αδυναμία ή η κόπωση. Με τα άλλα δευτερεύοντα προβλήματα, μια συνεχής αίσθηση κούρασης πάνω από το σώμα. Η απώλεια της αναπνοής μετά από μια μικρή βόλτα, η αίσθηση κόπωσης μετά από μια μέρα στο σπίτι μπορεί να είναι ένα σύνθημα. Όγκοι ή μεγάλοι πολύποδες που υπάρχουν στο παχύ έντερο μπορεί να προκαλέσουν αναιμία σε έλλειψη σιδήρου, η οποία με τη σειρά της μειώνει το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα σας. Αυτό συμβάλλει κυρίως στην κόπωση και μπορεί να αισθανθείτε αδύναμος ακόμα και μετά από ανάπαυση.

8. Διάταση:

Οι άνθρωποι πάντα μιλούν για τα έντερα μπύρας που σημαίνει ένα μικρό κομμάτι της κοιλιάς, ειδικά η περιοχή της κοιλιάς κολλάει έξω ακόμη και χωρίς να βάζετε σε οποιοδήποτε πραγματικό βάρος. Το ίδιο συμβαίνει όταν το κόλον κάτω από την κοιλιά μας ξεκινάει δυσλειτουργία. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι του καρκίνου του παχέος εντέρου και θα πρέπει να προσέξετε αυτό.

9. Σκαμπό μολύβι:

Ένα άλλο πρόωρο σύμπτωμα που συνοδεύει όλα τα άλλα θα είναι η αλλαγή στην κατασκευή του σκαμνιού, δηλ. Θα είναι στενότερο από πριν αρκετά σχεδόν για να φανταστεί ο όρος σκαμπό μολύβι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο όγκος που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά εμποδίζει τη δίοδο, γεγονός που προκαλεί τη στενότητα του σκαμνιού. Εκτός από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η εμφάνιση του στύλου μολυβιού μπορεί επίσης να αποδειχθεί σύμπτωμα του καρκίνου του πρωκτού ή της εκκολπωματίτιδας. Είναι επομένως καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

10. Ναυτία:

Υπάρχει πάντα η περίπτωση ναυτίας ή σταθερού αισθήματος barfing που θα συνοδεύει τον κοιλιακό πόνο και τη δυσκοιλιότητα. Ακόμα κι αν η ναυτία είναι μια κοινή ήπια ταλαιπωρία, αυτό αν παραμείνει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα χρειάζεται ιατρικό έλεγχο για να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε ύποπτος για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Εάν συναντήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να υποβληθείτε σε περιοδικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Κανονικά, ο έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου συνιστάται μετά την ηλικία των 50 ετών. Οι πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου μπορούν εύκολα να ελαχιστοποιηθούν υιοθετώντας κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις συμβουλές που θα μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου:

  • Ενσωματώστε μια ρουτίνα άσκησης στον τρόπο ζωής σας. Κανονικά 30-40 λεπτά σωματικής άσκησης, πέντε φορές την εβδομάδα είναι καλό.
  • Προσθέστε άφθονα φρέσκα λαχανικά και φρούτα στη διατροφή σας, μαζί με δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Μείνετε μακριά από τη χρήση προϊόντων καπνού και περιορίζετε την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Διατηρήστε το βέλτιστο σωματικό βάρος. Εάν είστε παχύσαρκοι προσπαθήστε να χάσετε αυτό το επιπλέον βάρος σταδιακά.
  • Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η τακτική διαλογή του καρκίνου του παχέος εντέρου πρέπει να γίνεται περιοδικά για την πλήρη εξάλειψη του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Δείτε περισσότερα: Ο καρκίνος της γλώσσας προκαλεί

Leave A Comment

5 + 2 =