Ζάλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – Αιτίες και τραυματισμοί

Τι είναι ζάλη?

Ο ζάλη έχει οριστεί για να περιγράφει ευρύ φάσμα αισθήσεων όπως αίσθημα αδύνατης, ασταθούς, εξασθενημένης, χαλαρής κλπ. Σας κάνει να νιώθετε ή να δημιουργείτε μια ψευδή πίστη στο μυαλό σας ότι το περιβάλλον σας περιστρέφεται ή κινείται.

Ζάλη Το αίσθημα αδυναμίας ή αδυναμίας είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ζάλη είναι συχνότερη στο πρώτο τρίμηνο αλλά μπορεί να συναντήσετε ή να την αντιμετωπίσετε καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Ζάλη During Pregnancy

Πράγματα που πρέπει να ξέρετε:

 •  Είναι σύνηθες να αισθάνεστε ζάλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 •  Εάν η ζάλη παραμένει, καλέστε το γιατρό σας ή συμβουλευτείτε τον για να βεβαιωθείτε ότι αυτό δεν οφείλεται σε οποιαδήποτε άλλη υποκείμενη ιατρική κατάσταση
 •  Όσο φυσιολογική είναι η ζάλη, δεν πρέπει να το παίρνετε ελαφρά και έτσι δεν πρέπει να κάνετε έντονες προπονήσεις, να μην οδηγείτε ή να χειρίζεστε πράγματα που μπορεί να βλάψουν είτε εσείς είτε το μωρό σας.

Δείτε περισσότερα: Κακή αναπνοή ενώ είναι έγκυος

Είναι ζάλη ένα σημάδι της εγκυμοσύνης?

Η ζάλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συνηθισμένη και κατά συνέπεια στη βικτοριανή εποχή, η λιποθυμία ή η ζάλη ήταν ένας απλός τρόπος να αναγνωριστεί αν μια γυναίκα ήταν έγκυος ή όχι. Αυτό δεν αποτελεί ακριβές σημάδι ή σύμπτωμα για τη διάγνωση της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να προκληθεί ζάλη εξαιτίας και άλλων λόγων.

Αιτίες ζάλη:

Η ζάλη ενώ είναι έγκυος είναι ένα κοινό πράγμα και μόνο για να διατηρηθεί η υγιής εγκυμοσύνη θα πρέπει να γνωρίζει τις αιτίες της ζάλης και να έχει πλήρη γνώση για να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αρχικά, το σώμα δεν παράγει αρκετό αίμα για να γεμίσει ένα ταχέως αναπτυσσόμενο κυκλοφορικό σύστημα, αφού το σώμα σας πρέπει να είναι έτοιμο για να καλύψει τις ανάγκες δύο σωμάτων αντί ενός. Έτσι, η ελαφριά κεφαλαλγία είναι πιθανό να συμβαίνει κάθε τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο.

Περίπου την 12η εβδομάδα ή το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καθώς η μήτρα αυξάνεται, ασκεί υπερβολική πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, ειδικά όταν βρίσκεστε σε ξαπλωμένη θέση. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η προγεστερόνη παράγεται σε άφθονη ποσότητα και λόγω του υψηλού της επιπέδου, τα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να χαλαρώσουν και να διευρυνθούν, γεγονός που αυξάνει τη ροή του αίματος στο μωρό σας αλλά μειώνεται ή επιβραδύνεται προς εσάς, πράγμα που τελικά οδηγεί σε χαμηλή αρτηριακή πίεση. Αυτή η κατάσταση είναι υπεύθυνη για τη μείωση της παροχής αίματος στον εγκέφαλο και σε άλλα ζωτικά όργανα που μπορούν να κάνουν το κεφάλι σας να γυρίσει.
Άλλοι λόγοι ζάλης μπορεί να είναι πτώση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα ή αφυδάτωση.

Η κύρια αιτία είναι η αύξηση των ορμονών που προκαλούν χαλάρωση και διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Όλα αυτά μπορεί να συμβούν εξαιτίας των αλλαγών στο σώμα καθώς και επειδή το σώμα προσαρμόζεται στις μεταβολές του μεταβολισμού. Κυρίως οι γυναίκες που είναι αναιμικές ή έχουν φλεβίτιδα είναι πιο επιρρεπείς σε ζάλη και λιποθυμία από άλλες. Κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, ειδικά το τελευταίο τρίμηνο, εάν βρεθείτε πίσω στην πλάτη σας, το βάρος του μωρού είναι εντελώς στη μήτρα σας που με τη σειρά του καταστέλλει την κοίλη φλέβα, δηλαδή τη φλέβα που μεταφέρει αίμα από το κάτω μέρος του σώματος στην καρδιά και αυξάνει τη ζάλη και λιποθυμία.

Δεδομένου ότι το σώμα σας υποστηρίζει το μεταβολισμό δύο αντί για ένα, παράγεται πολύ θερμότητα που μπορεί επίσης να προκαλέσει ζάλη εάν φοράτε σφιχτά συναρμολογημένα ρούχα.

Δείτε περισσότερα: Διαβήτης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πώς να αποτρέψετε την ζάλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Δεδομένου ότι η ζάλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα κοινό πρόβλημα, αλλά ακόμη και αν η κοινή αυτή δεν πρέπει να αποφεύγεται και μπορούν να υιοθετηθούν διάφορες μέθοδοι για να ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα της ζάλης κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη.

Υπάρχουν πολλές συμβουλές που μπορούν να διατηρηθούν στο μυαλό ως θεραπεία ή λύση για ζάλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης-

 •  Αποφύγετε να στέκεστε για μακρές διάρκειες και ακόμα και αν συμβεί κάτι τέτοιο που απαιτεί στάση για πολλές ώρες συνεχώς, βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει τα πόδια σας κινούνται για να αυξήσετε την κυκλοφορία στα μέρη του σώματος
 •  Εάν έχετε καθίσει ή βρίσκεται, τότε αποφύγετε να σηκωθείτε πολύ γρήγορα, να είστε αργά ενώ στέκεστε ή αλλάζετε τις θέσεις σας. Αυτό είναι σημαντικό, ιδίως όταν βγαίνεστε από το λουτρό ή έχετε καθίσει ή ξαπλώνετε για πολύ καιρό
 •  Να είστε τακτοί με τα γεύματά σας. Μην τολμάτε να παραλείψετε τα γεύματα καθώς το σώμα σας χρειάζεται την επαρκή θρεπτική διατροφή για δύο άτομα. Συμπεριλάβετε ισορροπημένη διατροφή και υγιεινή διατροφή στα γεύματά σας. Αποφύγετε μεγάλα κενά μεταξύ των γευμάτων, συνεχίστε να τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 •  Αποφύγετε να βρεθείτε στην πλάτη σας κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, ώστε να αποφύγετε την καταστολή της μήτρας από το βάρος του σώματος του μωρού.
 •  Αποφύγετε τα ζεστά λουτρά και τα ντους καθώς το σώμα σας παράγει ήδη άφθονη ποσότητα θερμότητας που μπορεί να προκαλέσει ζάλη και άλλες σοβαρές επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και προβλήματα στο μωρό.
 •  Φορέστε χαλαρά και άνετα ρούχα έτσι ώστε να αποφύγετε την περιορισμένη κυκλοφορία καθώς αυτή είναι μία από τις κύριες αιτίες ζάλης.
 •  Εάν αισθάνεστε ζαλάδα, ξαπλώνετε, αν είναι δυνατόν ή καθίσετε με το κεφάλι σας ανάμεσα στα γόνατά σας, έτσι ώστε η ροή του αίματος στον εγκέφαλο να αυξηθεί, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ζάλης.
 •  Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει καλή ποσότητα νερού, καθώς η ζάλη μπορεί να οφείλεται στην αφυδάτωση. Θα πρέπει να στοχεύετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ανά ημέρα και περισσότερο εάν ο καιρός είναι ζεστός ή κάνετε προπόνηση. Πρέπει να λαμβάνεται ή να παρέχεται καλή ποσότητα υγρών στο σώμα για να αποφεύγεται η αφυδάτωση
 •  Βεβαιωθείτε ότι έχετε φρέσκο ​​αέρα για να αναπνεύσετε από τότε που βρίσκεστε σε μια βουλωμένη ή υπερθερμανθείσα θέση μπορεί επίσης να προκαλέσει ζάλη. Εάν αισθάνεστε πολύ λιποθυμημένος, κάντε 5 λεπτά έξω με τα πόδια για να έχετε λίγο φρέσκο ​​αέρα για να απαλλαγείτε από τη ζάλη και άλλα συμπτώματα εγκυμοσύνης όπως οίδημα ή δυσκοιλιότητα.

Παρόλο που η ζάλη είναι συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά εάν το πρόβλημα επιμένει, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας επειδή δεν είναι απαραίτητο να είναι φυσιολογικό. Μπορεί να οφείλεται σε οποιαδήποτε άλλη ιατρική κατάσταση πάρα πολύ. Εάν η ζάλη συνοδεύεται από κολπική αιμορραγία ή πόνο στην κοιλιά, μπορεί να σηματοδοτήσει έκτοπη εγκυμοσύνη ή καταστροφή του πλακούντα.

Δείτε περισσότερα: Είναι Spotting Κανονική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Άλλα προβλήματα περιλαμβάνουν ζάλη μαζί με θολή όραση ή πονοκεφάλους ή αίσθημα παλμών. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να οφείλονται σε κάποια άλλη ασθένεια ή σοβαρή αναιμία και συνεπώς πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για περαιτέρω διάγνωση του προβλήματος και της θεραπείας σύμφωνα με την απαίτηση της κατάστασης και τη σοβαρότητά της.

Leave A Comment

− 1 = 7