Norman Rockwell και οι πίνακές του

Norman Rockwell και οι πίνακές του

Αγόρι και κορίτσι ατενίζοντας τη Σελήνη, 1926
Μια ρομαντική και εικονική αναπαράσταση δύο ερωτευμένων παιδιών, κοιτάζοντας το φεγγάρι. Πρόκειται για ένα τυπικό πρόωρο έργο του Norman Rockwell, γεμάτο με συναισθηματικό ιδεαλισμό, απεικονιστικό και ίσως και συνοριακό kitschy.


Ο Norman Rockwell ήταν ένας από τους πιο εικονικούς Αμερικανούς ζωγράφους και εικονογράφους που απεικονίζουν τη συνηθισμένη αμερικανική ζωή και τα καυτά ζητήματα στην κοινωνία. Το μοναδικό, απεικονιστικό στυλ του παρουσιάζει εξαιρετικά εκφραστικούς χαρακτήρες, ζωγραφισμένο σχολαστικά, σχεδόν στην ακρίβεια της φωτογραφίας. Ο Rockwell ήταν ένας από τους πατέρες της οπτικής ταυτότητας μερικών από τους πιο αγαπημένους φανταστικούς χαρακτήρες, όπως ο Άγιος Βασίλης. Ήταν ένας φανταστικά παραγωγικός ζωγράφος, αφήνοντας μια κληρονομιά πάνω από 4.000 έργα ζωγραφικής, εικονογραφήσεις και άλλα πρωτότυπα έργα. Οι πίνακες Norman Rockwell φημίζονται για την κλασική αισθητική τους, την εννοιολογική προσβασιμότητα και τις παραδειγματικές αναπαραστάσεις της καθημερινότητας.

Ο Norman Rockwell γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1894 και από την πρώτη του ηλικία επέδειξε μια ισχυρή αγάπη για την τέχνη. Ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα τέχνης στην ηλικία των 14 ετών και αργότερα σπούδασε στην Εθνική Ακαδημία Σχεδιασμού και τη Λέσχη Φοιτητών Τέχνης. Η σχεδίαση που κατέκτησε κατά τη διάρκεια των σπουδών του θα οδηγήσει τον Rockwell καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Η πρώτη γεύση της επιτυχίας του καλλιτέχνη είχε στην τρυφερή ηλικία των 16, όταν εκτέλεσε τέσσερις κάρτες Χριστουγέννων σε προμήθεια. Σύντομα μετά πήρε την πρώτη του εικονογράφηση και ξεκίνησε μια ελεύθερη σταδιοδρομία στην εικονογράφηση.

Στην ηλικία των 22 ετών, ο Norman Rockwell εκτέλεσε την πρώτη του κάλυψη περιοδικών για το περιοδικό The Saturday Post, το περιοδικό που θα παραμείνει πιστός για τα επερχόμενα 47 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε δεκαετιών συνεργασίας, 321 καλύψεις θα γίνουν από τον Rockwell για το Post.

Η δεκαετία του 1930 και του 1940 θεωρείται συνήθως τα πιο παραγωγικά χρόνια στο δημιουργικό μονοπάτι αυτού του πανεπιστημιακού εικονογράφου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Rockwell παντρεύτηκε για δεύτερη φορά και ξεκίνησε μια οικογένεια, η οποία τον ώθησε να μετακομίσει σε μια μικρή πόλη στο Βερμόντ. Η πόλη ήταν Arlington και αποτέλεσε την πρώτη πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη να αρχίσει να ζωγραφίζει τις πιο γνωστές σκηνές της εγχώριας αμερικανικής ζωής.
Ο Β 'Παγκόσμιος Πόλεμος βρήκε το Rockwell σε κατάσταση λειτουργίας. Έχει εμπνεύσει βαθιά τον αγώνα για τη σωστή υπόθεση και τον Αμερικανό πρόεδρο Franklin Roosevelt, ο οποίος οδήγησε στη δημιουργία της πιο εμβληματικής σειράς ζωγραφικής του το 1943 με τίτλο «Τέσσερις ελευθερίες». Δημοσιεύθηκαν διαδοχικά για το The Saturday Evening Post και ακολούθησαν με δοκίμια σύγχρονων συγγραφέων. Τα έργα πυροβολήθηκαν αμέσως, αργότερα περιοδεύοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ελκυστική και έμπνευση, συγκεντρώνοντας πάνω από 130 εκατομμύρια δολάρια για την πολεμική βιομηχανία.

Μετά την απίστευτη επιτυχία, ο Norman Rockwell έχασε το πολύτιμο στούντιο του σε μια φωτιά το ίδιο έτος. Μετακόμισε στη Μασαχουσέτη με την οικογένεια και το 1953 η σύζυγός του πέθανε ξαφνικά. Ακόμη, ο καλλιτέχνης συγκέντρωσε τη δύναμή του και δημοσίευσε μια αυτοβιογραφία το 1960 με τη βοήθεια του γιου του, με τίτλο "Οι περιπέτειές μου ως εικονογράφος".

Ο καλλιτέχνης παντρεύτηκε για τρίτη φορά το 1961 και ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια εργασίας με το περιοδικό Look μετά τη μακρά δέσμευσή του με το Post ended.

Η δεκαετία της συνεργασίας με την Look χαρακτηρίστηκε από κοινωνικά ενδιαφερόμενους πίνακες που ασχολούνται με τα ζητήματα των πολιτικών δικαιωμάτων, της φτώχειας και του ντεμπούτο των διαστημικών ταξιδιών.

Norman Rockwell ήταν ο αποδέκτης της υψηλότερης πολιτικής τιμής στις ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας που του παρουσιάστηκε το 1977. Πέθανε το 1978 στο Stockbridge της Μασαχουσέτης στην ηλικία των 84 ετών, καταλήγοντας σε μια μακρά και καταπληκτική ζωγραφική καριέρα.

Οι περισσότεροι από τους πίνακες Norman Rockwell αποτελούν μέρος των δημόσιων συλλογών σε ολόκληρη την Αμερική, αλλά πολλοί από αυτούς καταστράφηκαν επίσης σε πυρκαγιές και άλλα ατυχήματα. Έγραψε βιβλία, ημερολόγια, καρτ-ποστάλ και άλλες εκδόσεις μαζί με το έργο του σε καμβά. Το ύφος του είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο, αφηγηματικό και συμπαθητικό, ενθαρρύνοντας ένα ζεστό συναίσθημα και ένα οικείο συναίσθημα σε έναν θεατή. Σήμερα, οι πίνακες Norman Rockwell θεωρούνται εικονικές όσο και ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Πίνακες Norman Rockwell

Norman Rockwell και οι πίνακές του

 
Χριστούγεννα Santa Reading Mail, 1935
Μια άλλη «καθημερινή» σκηνή του ζωγράφου. Αυτή τη φορά ο κύριος χαρακτήρας είναι το φανταστικό Σάντα, αλλά αντιπροσωπεύεται τόσο ρεαλιστικά, τοποθετώντας στην ακαταμάχητη μαγεία των Χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Norman Rockwell και οι πίνακές του

 
Ελευθερία λόγου, 1943
Ένα από τα έργα ζωγραφικής των τεσσάρων ελευθεριών που εμπνεύστηκε από την ομιλία του Franklin D. Roosevelt του 1941. Αυτός ο πίνακας δημοσιεύτηκε πρώτα στο The Saturday Evening Post, ακολουθούμενο από ένα κατάλληλο δοκίμιο. Ο Norman Rockwell το σκέφτηκε αυτό και η ελευθερία της λατρείας ήταν η καλύτερη της σειράς. Ο πίνακας είναι πιθανό να αποτελεί πραγματικό γεγονός.

Norman Rockwell και οι πίνακές του

 
Ελευθερία λατρείας, 1943
Η δεύτερη από τις τέσσερις εικαστικές ζωγραφιές. Η δύναμη της ζωγραφικής έγκειται στα κοντινά πορτραίτα των αρχέτυπων χαρακτήρων, με ξεχωριστά αφιερωμένες εκφράσεις, που στέκονται για το δικαίωμα όλων να τιμούν τη θρησκεία τους.

Norman Rockwell και οι πίνακές του

 
Ελευθερία από το θέλημα, 1943
Τρίτη από τη σειρά ζωγραφικής Four Freedoms. Όλοι οι άνθρωποι που απεικονίζονται είναι φίλοι και η οικογένεια του Rockwell, στη σκηνή δείπνου ημέρας των ευχαριστιών. Η ζωγραφική θεωρείται μία από τις πιο εικονικές παραστάσεις του δείπνου των Ευχαριστιών.

Norman Rockwell και οι πίνακές του

 
Ελευθερία από τον φόβο, 1943
Ο τελευταίος από τους πίνακες των Τεσσάρων Ελευθεριών. Αυτό το πόνο απευθύνεται άμεσα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς η σκηνή δείχνει ότι οι γονείς που μπαίνουν στα παιδιά τους, ενώ έξω από το The Blitz, ο στρατηγικός βομβαρδισμός του Ηνωμένου Βασιλείου από τη ναζιστική Γερμανία,.

Norman Rockwell και οι πίνακές του

 
Κριτικός Τέχνης, 1955
Καθώς ο Norman Rockwell απορρίφθηκε επίσημα από τους επίσημους κριτικούς τέχνης κατά τη διάρκεια της ζωής του, αυτός ο πίνακας είναι ένα χιουμοριστικό σχόλιο για το χαρακτηριστικό τους. Ο καλλιτέχνης παραθέτει έναν εμπειρογνώμονα της τέχνης που προσπαθεί υπερβολικά να πιστοποιήσει το έργο, ενώ ψάχνει αδέξια, κορεσμένη και γελοία.

Norman Rockwell και οι πίνακές του

 
Τριπλός αυτοπροσωπογραφία, 1960
Το πιο γνωστό αυτοπροσωπογραφία του διάσημου καλλιτέχνη. Καταγράφει και τα τρία πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητάς του - το χιούμορ, την ταπεινοφροσύνη και το κάλεσμα του, μαζί με ένα σωρό λεπτομέρειες που προέρχονται από την καθημερινότητά του.

Norman Rockwell και οι πίνακές του

 
Πορτρέτο του J.F. Kennedy, 1960
Ένα από τα πιο διάσημα πορτρέτα του δολοφονημένου αμερικανικού προέδρου J.F. Kennedy. Το πορτρέτο ανατέθηκε και εκτελέστηκε πριν ο Κένεντι γίνει ηγέτης του έθνους και ενώ ήταν γερουσιαστής και υποψήφιος προεδρικός.

Norman Rockwell και οι πίνακές του

 
Το πρόβλημα με το οποίο ζούμε όλοι, το 1964
Ένας από τους πιο διάσημους πίνακες του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων κατά του ρατσισμού. Η ζωγραφική δείχνει ένα πραγματικό γεγονός, όταν ένα μικρό αφρικανικός-αμερικανό κορίτσι, Ruby Bridges, άρχισε να παρευρίσκεται σε ένα άσπρο δημόσιο σχολείο στη Νέα Ορλεάνη στις 14 Νοεμβρίου 1960. Ο πίνακας περιλαμβάνει τον θεατή σε ένα καίριο ζήτημα φυλετικού διαχωρισμού, το οποίο ήταν που έληξε στη δεκαετία του εξήντα.

Norman Rockwell και οι πίνακές του

 
Ο άνθρωπος στη Σελήνη, 1967
Ο Norman Rockwell είναι κατά κάποιο τρόπο χρονιστής της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας του 20ού αιώνα. Αυτός ο πίνακας αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος - την προσγείωση στη Σελήνη.

Leave A Comment

+ 46 = 55